tisdag 31 januari 2012

Sagt och gjort

Loa springer runt, slår i tårna och börjar skrika av smärtan.
Jag som nyss sagt åt honom att inte springa runt utbrister:
"Men herregud!"
Loa svarar:
"Det var inte gud som gjorde det"

Tre för en

Nu har det kommit en tredje blomma på min vackra amaryllis!:-) Tänk att den stått sig sen i mitten på december! Det kallar jag bra köp! Tre för en.:-)
Nu är jag absolut ingen expert på blommor men visst är väl det ganska ovanligt?
Mina hyacinter däremot dog under julen. De doftade himmelskt! Ska köpa nya innan påsk. Fast då ska vi ha de i massa olika färger överallt i huset! Vårigt och grannt.:-)
Nu är det dags att göra mat!

söndag 29 januari 2012

Vad ska det bli av mig???

Ja ibland, som idag undrar jag verkligen vad ska det bli av mig???
Vad vill jag egentligen med mitt liv? Vad ska jag göra härnäst? Söka jobb? Skriva musik? Satsa på en sångkarriär? Skriva en bok? Läsa till förskollärare? Ha barnsång? Bli dagmamma? Dra något gammalt över mig? Vad ska jag göra???

Och svaret är fortfarande; ingen aning...
Nä jag får nog grubbla vidare. Fast det är väl det som är felet med mig, jag grubblar för mycket. Det kanske vore bättre om jag bara gjorde något, tog tag i saker. Men var ska jag börja?
Tror jag börjar med tvätten...

lördag 28 januari 2012

Spookey lördag

Imorse (eller i förmiddags) när vi klev upp så låg en av raketerna (som blev över efter nyårsfirandet, som stod förvarade i trappan ner mot källaren) mitt på golvet i yttre hallen.
Den låg inte där igårkväll när vi gick och la oss. Vi har inga stora barn hemma eftersom de är hos sin pappa. (Dessutom vet de att de inte får röra de.) Vi kollade alla dörrar och de var låsta, så ingen har tagit sig in. Katterna var i och för sig inne men dörren ner till källaren är tung att öppna då det sitter en sån där manick som gör att den stänger sig själv. Knappt de stora barnen orkar öppna den. Så det är omöjligt för katterna att öppna den. Och en raket är ganska tung, även om jag tror att Kurt mycket väl skulle kunna förflytta en. men inte utan att det hördes. Och dessutom så är det nästan omöjligt att stänga den dörren tyst, pga den där manicken. Så vi borde ha hört ifall någon öppnat dörren...
Hur det nu gått till så låg raketen där.
Men varför? Är det någon som vill säga något. Och om nu någon vill säga något, vad vill då denna någon ha sagt? Och vem är denna någon?

Danne skojade och sa att vi ska sätta upp kameror. Precis som i Paranormal Activity-filmerna.:-)
Vem vet, det kanske ligger någon sanning bakom de där filmerna...?;-)
Men även om jag tror på mycket som kanske andra människor inte tror på så ska det mycket till att övertyga mig. Jag söker alltid en naturlig och logisk förklaring. Men vissa saker kan man inte förklara. Och så ska det också vara. Vissa saker kan vi omöjligt förklara. Och även om vi kan förklara de så är det inte säkert att det är varken logiskt eller naturligt.
Men det skrämmer inte mig. Än så länge...
Och skulle det nu vara en demon som flyttat in på vinden så tycker jag verkligen synd om honom. Han har verkligen dragit en nitlott då stackarn. Med tanke på att det är en krypvind som det knappt går att krypa på...

torsdag 26 januari 2012

Utmaning


1) Vad gjorde du för tio år sen?
Jag hade just slutat mitt jobb på My One. Senare under samma år skulle jag åka till Stockholm för att sjunga på en demo-låt. Låten hette Genom eld och vatten. Resten är, som man brukar säga, historia.;-)
2) Vad gjorde du för 1 år sedan?
Började så smått komma över trebarns-chocken.
3) Fem snacks du gillar:
På ständig förstaplats; schweizernöt (Marabous)! Sen älskar jag lakrits (söt och salt), kolasnören. Chips och ostkrokar, eller ostbågar som ni säger i söder.:-) Marianne! Ojdå, nu överskred jag fem-gränsen.:-)
4) Fem sånger du kan hela texter till:
Fem...? Jag kan hela texten på minst 100 sånger/låtar!:-)
5) Fem saker jag skulle göra, om jag var mångmiljonär:
1. Betala bort huslånet. 2. Renovera källaren. 3. Bygga en studio. 4. Resa med hela familjen. 5. Spara till barnen.
6) Fem saker jag aldrig skulle klä mig i, eller köpa:
Det är mycket jag har sagt att jag aldrig skulle kunna ta på mig. Men så går det ett tag och man vänjer sig vid modet och innan man vet ordet av så tycker man att det är snyggt och klär sig själv i det. Men haremsbyxor tycker jag inte är snyggt (inte på mig själv iaf, knappt på andra heller). Ett par chinos har jag heller aldrig införskaffat. Men man ska aldrig säga aldrig.:-)
7) Fem saker du gillar att göra:
Umgås med min familj, sjunga, titta på film, äta god mat och inreda hemmet.
8) Fem dåliga vanor:
Äter alldeles för mycket godsaker. Dricker alldeles för lite vatten och på tok för mycket coca-cola. Tar åt mig personligt när människor säger (eller tänker) saker. Grubblar för mycket. Har svårt att gå och lägga mig i tid.
9) Fem favoritleksaker:
Datorn. Mobilen. Barnens Nintendo DS (Inte för mig men för barnen.:-) Det är så tyst och lugnt ibland när de sitter och spelar). Sen kan jag inte komma på något mer... Riskokaren och stavmixern är ju bra grejor att ha, men det är ju knappast leksaker...
10) Tio personer jag vill se göra denna utmaning:
Jag väljer att ge utmaningen till Dig!:-) Kom ihåg att lämna Din bloggadress i kommentarerna så jag kan kika in och se vad Du svarade!:-)

onsdag 25 januari 2012

Hönsmamma

Nu har Olle varit hemma i två dagar. Tycker han är alldeles för snorig och hostig. Eller kanske är det jag som är en hönsmamma...?
Och så har jag honom hellre hemma än på dagis (jo jag vet att det heter förskola men det går snabbare att säga och att skriva "dagis"). Han är ju min lilla kärlekskerub! Mitt älskade lilla barn! Vill inte lämna honom i händerna på någon främmande människa! Varför skaffar vi barn när vi ändå ska sätta de i förskola efter ett år (mer eller mindre)?! Samtidigt så älskar jag förskolan. Han får träffa andra barn och andra vuxna. Han får leka och äta och "socialisera sig". Mycket viktigt!
Men ibland önskar jag att han bara ville krympa så jag kunde vara hemma med honom för alltid! Och samtidigt saknar jag att göra något för mig själv, för min egen skull.
Tror jag har en liten mamma-kris... En höns-mamma-kris...:-)

söndag 22 januari 2012

Ta daaa!

Titta så ståtlig min vackra amaryllis är denna gång! Att jag inte lyckats ta död på den är ett mirakel.;-)
Ville bara visa er. Nu ska jag och älsklingen mysa i soffan. Imorgon fortsätter Olles inskolning på förskolan. Så ska lägga mig i tid för en gångs skull så jag orkar hänga med i kärlekskerubens spring.:-)

Natti natti på er!

lördag 21 januari 2012

Färglöst och vackert

Tänk att man aldrig kan fånga på bild hur vackert det är ute på kvällarna nu. Kallt, snöigt och krispigt. Det ligger som ett mystiskt ljus över träden, så vackert! Men bilden blev närmast färglös. Vill ha en kamera som kan fånga det jag ser. Födelsedagspresent kanske...:-) Men vad är då för kamera man ska ha? Nån som kan?
Som ni ser så har jag fått min snö nu.:-) Men mer än så här behöver det inte komma. Blir så mycket att skotta och blir så tidskrävande när jag är ensam med barnen.


Igår var det Olles första dag på förskolan. Han hade inte tid att sitta stilla en sekund. Allt skulle upptäckas och helst allt på en och samma gång. Gissa om han var trött när han äntligen skulle få sova middag.
På måndag ska han vara med på vilan också. Alltså sova middag på förskolan. Ska bli spännande att se hur det går. Min älskade lilla kärlekskerub!:-)

onsdag 18 januari 2012

Jag har gjort det igen

Tänk att jag aldrig kan lyckas hålla en blommande blomma vid liv! Jag köpte bara en mini julstjärna i julas. Den lyckades jag ha ihjäl på två dygn. Fast det var just därför jag bara köpte en och en mini. Kände liksom på mig vad som skulle hända...
Sen fick Danne blomman på bilden i födelsedagspresent. Förlåt älskling men den har lämnat oss...:-(
Men amaryllisen i bakgrunden har fått nytt liv och den här stängeln är lääängre än den förra. Så när det gäller vissa blommor och växter så har jag gröna fingrar. Men bara sådana blommor som man vattnar sällan eller mindre ofta.:-)

tisdag 17 januari 2012

Håll tummarna

Då var barnen lagda! Medan Lovisa och Loa satt i sängen och spelade spel så nattade jag Olle. Inte så konstigt att han var supertrött då han bara har sovit en gång idag.
Nu ska jag lägga mig i sängen och titta på en film eller spela Wordfeud (eller varför inte båda?;-) ) och förhoppningsvis så mår jag bättre imorgon. Håll tummarna!:-)
Ciao!

Den fungerar som magi den där äggklockan

Vilken dag! Det är inte lätt att ta hand om tre små barn när man själv mår piss. Det är hemskt att säga det men det hade varit bättre om barnen hade varit sjuka. Då kan ju jag ta hand om de. Men när jag är sjuk blir det genast svårare. Som tur är så har de varit på förskolan idag och lekt av sig så de har varit nästan som änglar idag. Ja förutom Olle då som varit hemma med mig, men jag måste säga att han faktiskt varit extra snäll mot sin mamma idag.:-)

Nu sitter kidsen i sängen nybadade och spelar spel och om 35 minuter är det läggdags. Då piper äggklockan i köket. Det var en bra investering den där äggklockan. Vi använder den titt som tätt, flera gånger om dagen.
Varför? Jo för små barn har ingen tidsuppfattning. Om du säger till de att "om en timme är det natta-dags" så kan det ändå bli skrik och grin när det väl är dags trots att du förberedde de. Men om du har en äggklocka (en modern digital som inte tickar, om den tickar kan det nog vara lite stressande) som du ställer in i valfri tid, när den ringer så är det inte så mycket att argumentera emot. Mina kids gör inte det iaf. Varför ska man argumentera emot en klocka? Ringer den så ringer den.

Den fungerar som magi den där äggklockan! Vips så förstår de precis vad de ska göra. Men det är ju viktigt att förklara innan vad som kommer hända, typ; "när klockan ringer så ska ni borsta tänderna och sen är det sova som gäller, inget annat". Vi har sparat in många bråk och en massa tjat med hjälp av den där äggklockan.
En metod värd att prova om man har lika bångstyriga barn som vi har.;-)
Vi köpte vår äggklocka på Coop Forum för en tjuga. I love it!:-)

måndag 16 januari 2012

Min lilla krigare. Tur att näsan sitter kvar.

Den här synen möttes vi av igår när barnen kom till oss. Såklart visste vi ju redan att Loa åkt pulka och slagit sig på förskolan, men jag blev lite chockad av hur illa det såg ut att vara. Men doktorn har tittat på honom och det är ingen fara.

Jag förstår inte hur han lyckas ibland, min lilla krigare. Tur att näsan sitter kvar.
När han var liten undrade vi ibland om han hade en sån där sjukdom när man inte känner smärta. För han brydde sig nästan aldrig när han gjorde sig illa. Såklart har han ingen sån sjukdom men ibland kan jag undra om han "lider" av det bara litegrann.:-)

Idag myser vi hur som helst hela dagen, lillboxarn, hans lillebror och jag.:-)

söndag 15 januari 2012

Välling-mannen

Tänk om vi visste innan vi blev föräldrar hur mycket tid vi skulle ägna oss åt att oroa oss för vårt/våra barns avföring.

Nu har vi oroat oss i en vecka över Olles lösa, vattniga avföring och varför han kräkts upp välling som han annars så hjärtligt klunkar i sig.
Ni kanske vet sen tidigare att Olle är välling-mannen. Han som det kommer göras en dokumentär om, om si så där 80 år, eftersom han levde på välling hela sitt liv.
Så trodde jag iaf att det skulle bli. Men nu i veckan har vi fått vara väldigt kreativa när det gäller snäll mat för magen.
BVC trodde att det var magsjuka. Men har man magsjuka så kan man inte äta nånting.
Olle har kunnat äta allt utan att kräkas upp det. Men så fort han fått välling så har det kommit upp igen, även majsvällingen ska tilläggas.

Men imorse var hans bajs fast så vi provade ge honom lite lite majsvälling. Så nu håller vi tummarna och ser hur det går.

fredag 13 januari 2012

Anna Wahlgren och jag

Ingen har väl undgått uppståndelsen kring barnuppfostringsgurun Anna Wahlgren och hennes dotter Felicia Feldts utlämnande (för att inte säga uthängande) bok om sin uppväxt.
Mitt första "möte" med denna kvinna var när jag fått mitt första barn Lovisa (idag 6 år) och gick på biblioteket och lånade böcker (ja vi gjorde så förr i tiden ;-)) om barns utveckling och barnuppfostran.
Jag tror det var "Barnaboken" som jag slog upp och började läsa och förfasades över hennes sätt att skriva.
Hon skrev typ så här; att hon alltid hade rökt genom sina graviditeter och barnen hade  inte tagit någon större skada. De hade bara varit lite små när de kommit ut men det gjorde ju bara förlossningen lättare.

När jag läst det smällde jag igen boken för att aldrig mer ta i något som människan hade skrivit. Hur i hela världen kunde man skriva något så dumt?! Det kan vara livsfarligt för fostret i magen om mamman röker! Barnet svälts sakta men säkert genom graviditeten och föds undernärt eftersom det inte fått i sig tillräckligt med näring eller syre. Dessutom får barnet i sig mer av de skadliga ämnena kolmonoxid och nikotin än mamman. Och som om inte det vore nog så tar det längre tid för dessa ämnen att lämna barnets kropp än det tar för de att lämna mammans. I värsta fall dör barnet pga skadorna.
Så tänk både en och två gånger innan du tänder en cigarett när du är gravid!
En cigarett lite då och då, fine! Det är ditt ansvar.
Men att skriva i en bok med tusentals läsare om detta och stå för det är så inihelvete dumt!

Jag tänker inte uttala mig om boken, jag har inte läst den än, men snart. Jag har läst utdrag ur den och det verkar inte vara den vackraste av barndomar hon haft, Felicia...
Och jag kan inte heller säga att Anna Wahlgren har fel i sina uppfostringsböcker. Jag har ju som sagt inte läst någon av de. Hon har säkert en massa bra råd att komma med, hon är ju ändå niobarnsmamma så något vettigt har hon väl skrivit om.
Däremot tycker jag inte att den där sova-hela-natten-metoden eller vad den heter eller alla få-barnet-att-sova-metoder har med barnuppfostran att göra. Jag har min egen få-barnet-att-sova-metod, men den får vi ta en annan gång. När det gäller barnuppfostran så är jag lika vilsen ibland som vilken förälder som helst.

Det ska hur som helst bli intressant att läsa Felicia Feldts bok.

Du kan förresten läsa mer om rökning under graviditeten här!

tisdag 10 januari 2012

Ska jag berätta en pinsam grej?

När vi flyttade in i det här huset så trodde vi att vår spis var en helt vanlig spis.
Det är ingen magisk spis även om självaste Ylva Trollstierna (tidigare Trollsveden) har bott här en gång i tiden, ni vet hon sierskan.

För ungefär ett halvår sen, då hade vi bott här i nästan ett och ett halvt år, sa min mamma; "Men ni har ju en kombinerad vanilg ugn och varmluftsugn!"
Vi kollade i instruktionshäftet som tillhörde spisen och mycket riktigt.

Förut avskydde jag vår ugn för jag tyckte den var så seg. Inte så konstigt när jag ställt in fel knappar... Idag använder jag nästan bara varmluftsugnen. Och fort går det.
Nu gräddar den två matpajer till mig och Olle.:-) Se vad fina de är, hoppas de smakar gott också!;-)
Så om ni är i valet och kvalet mellan vanlig- och varmluftsugn så är svaret från mig; varmluftsugn!:-)
God kväll!

måndag 9 januari 2012

En äkta snorunge

Förlåt för äckelbilden. Det är inte det söta lilla barnet jag ursäktar mig för utan snoret som rinner ner för hans lilla näsa och in i hans mun. Det är detta vi tampas med just nu. Jag torkar bort snoret. Det kommer nytt. Jag torkar. Det kommer nytt. Och så där håller det på.
Men lilltjoppen är go och glad som en kexchoklad iaf. Han sover t.o.m bra om nätterna. Än så länge...

Inatt blev jag gräsänka. Danne är i Stockholm och jobbar. På onsdagkväll kommer han hem. Så det blir några dagar bara jag och Olle. Mysigt men ensamt.

På torsdag ska Olle börja inskolas på dagis. Det ska bli roligt, spännande och lite skrämmande. Han var ju nyss en liten bebis! Men gudskelov så dröjer det en massa år innan han och hans syskon flyttar hemifrån!

fredag 6 januari 2012

Vilken oerhörd saknad och sorg

Idag står tiden stilla för igår gick en av de färgstarkaste personer jag nånsin träffat ur tiden. Alldeles för tidigt och alldeles för hastigt.

Hartvig Gjesdahl, livet kommer aldrig bli sig riktigt likt utan dig. Försöker samla ihop alla minnen i huvudet och stoppa in de på ett ställe där jag kan förvara de för alltid, men det är så många.
Jag tänker på din familj. Vilken oerhörd saknad och sorg! Det går inte att tänka sig in i hur de känner just nu.
Jag är så otroligt glad över att jag fick lära känna dig. Du kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Man brukar säga att alla människor är unika men du var verkligen unik! Det finns ingen annan som du!

Och till Hartvigs familj; vi tänker på er, hela tiden.

Nu åker vi till Knasiga Kojan så ungarna får springa av sig lite och mamma och pappa kan skingra tankarna en stund.

Och sist men inte minst, tack Hartvig för allt du lärt mig. Det är faktiskt en hel del tro det eller ej.
Man kan faktiskt hänge sitt liv helt och fullt till musiken, det har du lärt mig.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

torsdag 5 januari 2012

Snööö

Det är lite mer snö i Solberg än hemma.:-)

Mitt 2011


Gjorde du något 2011 som du aldrig gjort förut?
Jag blev moster och gudmor.:-) 
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja, några stycken.
Dog någon som stod dig nära?
Ja, min älskade mormor...:'-(
Vilka länder besökte du?
Var mest hemma, förutom en vecka på Kreta.
Är det något du saknar år 2011 som du vill ha år 2012?
Gärna ett jobb och lite mer pengar på banken.
Vilket datum från år 2011 kommer du alltid att minnas?
Den 29 oktober när Olle tog sitt första steg.
Vad var din största framgång 2011?
Att jag lärde mig lite mer om mig själv. Att Sarek släppte ett samlingsalbum. Att vi hade releasespelning på Södra Teatern.
Största misstaget?
Brukar inte reflektera så mycket över misstag utan tar lärdom av de istället.
Bästa köpet?
Vår MacBook Pro utan tvekan!
Vad spenderade du mest pengar på?
Tekniska prylar och huset.
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Min familj gör mig alltid glad. Blev också mycket glad över de fina recensionerna av den nya skivan.
Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2011?
”Där gullvivan blommar" med Sarek, en Grymlings cover som spelades på min mormors begravning och som vi även spelade på releasekonserten på Södra Teatern och gästades av Håkan Hemlin. Det var stort!:-) "Trollmors vaggsång" som ungarna alltid vill att jag ska sjunga när de ska sova.:-) Och "Here comes the sun som jag och Danne gjorde en egen version av.
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Tror jag varit gladare. Inga gravid- eller amningshormoner i kroppen och jag gick ner en massa gravidkilon. Dessutom har jag lärt känna mig själv mer.
Vad önskar du att du gjort mer?
Gått och lagt mig i tid. Lyssnat på min intuition. Rört på mig. Vågat mer.
Vad önskar du att du gjort mindre?
Oroat mig. Grubblat. Tjaffsat om småsaker med samtliga i familjen.
Blev du kär i år?
Föll som en fura för Mia Skäringer! Men kär blir jag varje dag i min blivande man.:-)
Favoritprogram på TV?
Desperate Housewives, Drömmen om ett barn, Barn till varje pris? och en  och annan toppendokumentär.
Bästa boken du läste i år?
Dyngkåt och hur helig som helst och Avig Maria av Mia Skäringer.
Största musikaliska upptäckten?
Många. Upptäckte också en ny sida av min egen röst, stort!
Något du önskade dig och fick?
En ny mobil.:-) Och en massa annat under hela året, inte bara materiella saker.
Något du önskade dig och inte fick?
Säkert massor. Men brukar inte lägga ner energi på att tänka på sådant. "Inget blir som man tänkt sig - på gott och ont" världens bästa ordspråk!
Vad gjorde du på din födelsedag 2011?
Blev firad av min familj.:-)
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Det blev toppenbra som det blev. Det var menat.
Vad fick dig att må bra?
Min famlj, egentid, skriva och sjunga.
Vilken kändis var du mest sugen på?
Mia Skäringer! Så rolig, skör och vacker.
Vem saknade du?
Min mormor.
De bästa nya människorna du träffade?
Det var så många.:-)
Mest stolt över?
Att jag vågat göra vissa saker. Ska våga mer och se vad som händer. 
Högsta önskan just nu?
Att om jag släpper taget så landar jag mjukt när jag väl når marken. Jag vill så mycket och måste börja trassla ut trådarna men vet inte var jag ska börja. Det blir nog bra i slutänden. Jag måste bara våga börja någonstans. Våga är ordet för 2012!


Har snott listan från UnderbaraClara.