torsdag 28 oktober 2010

Svar på kommentaren på gårdagens inlägg

Jag vill börja med att poängtera att jag och barnens pappa har barnen precis lika mycket. Varken mer eller mindre. Jag tog bara upp veckodagarna eftersom helgdagarna inte räknas, då är ju barnen lediga iaf.
Om jag kunde skulle jag ha barnen jämt, men dom behöver ju sin pappa oxå!

Jag förstår hur du resonerar; om både jag och pappan skulle utnyttnja vår rätt till dagis så skulle vi aldrig få se våra barn.
Men det var inte så jag menade. Det jag menar är att vi har rätt till 15 timmar per vecka, men vi får inte utnyttja dom.
Nu spelar det ingen roll för vi kommer aldrig att få utnyttja dom till fullo iaf. Om vi inte börjar ha barnen varannan vecka, som vi vill ha men det funkar inte eftersom pappan jobbar som han gör.

Det handlar inte om hur jag är eller vad jag gör som mamma utan om hur orättvist jag tycker att systemet är. Och jag förstår inte för mitt liv hur en människa, som ska vara utbildad pedagog, kan sitta och fråga mig om jag inte vill ha mina barn! Det är ju skamlöst och oförskämt!

Och jag gör massor av saker och aktiviteter med mina barn.
Jag är den bästa mamman i världen för dom!

onsdag 27 oktober 2010

"Vill ni inte ha era barn?"

Nu kan jag inte hålla tyst längre! Nu har jag gått och burit på det här alldeles för länge och min aggression och frustration måste få komma ut innan jag exploderar!

Vi har "bråkat" med dagis sedan Olle kom. Som föräldraledig har man rätt att ha ungarna på dagis 15 timmar per vecka. Men eftersom jag och Lars är separerade och han har ett 6-skift arbete så kan vi inte ha ungarna varannan vecka. vi har då löst det på det viset att när han jobbar har vi barnen och när han är ledig har han barnen.

Det blir väldigt hoppigt för våra barn med andra ord. Under en vanlig dagis-vecka kan vi ibland ha dom måndag och torsdag och fredag. Och Lars har dom tisdag och onsdag. Eftersom Lars inte är föräldraledig så kan han ha barnen på dagis på heltid. Men jag som är föräldraledig får bara ha dom där 15 timmar per vecka, men inte på måndagar och fredagar utan bara på tisdagar, onsdagar och torsdagar. En sån här vecka då när vi har dom måndag, torsdag och fredag får vi alltså bara ha dom en dag på dagis. Dvs 5 timmar den dagen. Under en 6-veckors period har vi barnen på dagis en dag tre veckor i rad. Det vill säga 5 timmar i veckan. Detta blir alltså 15 timmar på tre veckor. Men vi har rätt till 15 timmar i veckan.

Var sjätte vecka har vi barnen en hel vecka. Det betyder att under den tiden, en veckas tid får vi ha barnen full tid, dvs 15 timmar på en vecka. Men det är var sjätte vecka! Dom andra veckorna åker barnen fram och tillbaka mellan oss och Lars. Inte det bästa, vi vet men det finns ingen annan lösning på problemet just nu. Och barnen vet inget annat än detta hattande.

Det är detta hattande som dagispersonalen inte förstår. Enligt dom så går barnen mer än 15 timmar i veckan, vilket är sant eftersom Lars har dom där på heltid. Men vi får ändå inte ha dom där 15 timmar per vecka trots att vi har rätt till det oavsett om Lars har dom två eller tre hela dagar under en och samma vecka.

När jag och Danne var där för att prata med personalen om schemat och försöka få rätt till våra 15 timmar så frågade en av lärarna: "Vill ni inte ha era barn?"

Hur i helvete kan man fråga något sådant? Hon menar alltså att en familj där båda föräldrarna jobbar heltid och har barnen på dagis/förskola/fritids från kanske kl 7, 8 på morgonen till kl 17, 18 på kvällen är föräldrar som inte vill ha sina barn?! Dåliga föräldrar?! Är vi dåliga föräldrar som vill ha våra barn på dagis?!
Hade vi inte rätt till 15 timmar per vecka? Spelar det då någon roll när dom här timmarna infaller?

Vi ringer Birgitta Lähdekorpi på Örnsköldsviks kommun och hon säger att vi har rätt till 15 timmar, men att vi måste komma överens med vårat dagis. Vi ringer sedan till rektorn på vårat dagis och pratar med henne. Hon ska prata med personalen.
Jag ringer upp henne idag och hon säger att barnen kan få vara på dagis i 3 timmar på 3 dagar. Sammanlagt blir detta 9 timmar. Jag frågar henne om vi inte kan få ha dom i 5 timmar på 2 dagar. Men nej, det går absolut inte! Men varför?! Det är 1 timme mer och ändå inte 15 timmar som vi har rätt till, men jag är villig att gå med på att bara ha dom 10 timmar på 2 dagar. Men det går inte... Får inget riktigt svar på varför det inte går.

Så varför vill jag så gärna ha mina barn på dagis?
  • Vi har rätt till 15 timmar!
  • Danne jobbar hemifrån större delen av veckan och det är svårt att få två vildingar med massor av spring i benen att vara någorlunda tysta för att bonuspappa sitter i ett viktigt telefonmöte.
  • Barnen får komma till ett ställe där det finns utrymme för lek och stoj...
  • ... och där det finns utbildade pedagoger som har tid med barnen.
  • Den sociala kontakten med andra barn och vuxna är oerhört viktig!

Det handlar inte om att jag inte vill ha mina barn utan om rätten till dom 15 timmar som vi får ha dom på dagis.

Jag är ingen dålig mamma som vill att dom går på dagis! Jag älskar mina barn över allt annat! Men jag vill vara en pigg och glad mamma till dom oxå. Och detta är svårt när man är trött och inte fått sova en hel natt.
Olle är jättesnäll. När han vaknar på nätterna äter han och somnar om, men jag får aldrig någon sammanhängande sömn. Nästan aldrig någon djupsömn. Det är jobbigt för vilken nybliven mamma som helst vare sig man har barn sen tidigare eller inte.

Hur som helst så blir det nog bra med allt i slutänden. En vacker dag kanske vi får ha barnen varannan vecka (som ju såklart är det allra bästa för alla parter) men tills dess så får det bara lov att funka som det är nu.

Nu har Olle vaknat!

Auf wiedersehen!

tisdag 26 oktober 2010

Älskade gubbe

Jordgubbar till Desperate Housewives och Cougar Town. Nu börjar gubbarna bli riktigt dyra och inte alls lika söta och goda som under sommaren... Längtar redan tills nästa sommars jordgubbar.

Nu blir det film med en annan älskad gubbe.;-)

God kväll!:-)

Har en djup, mörk och sexig röst

Fy vad jag hatar att må så här! Känns som om jag har ett ton slem i halsen och varenda gång jag hostar så kommer det upp en liten, liten del. Står och spottar och halvkräks vid handfatet på toaletten.
Är så hes så jag inte kan sjunga, kan knappt prata... Har en djup, mörk och sexig röst men det är inte min och jag tycker inte om den. Helst när jag inte kan sjunga! Det är det värsta!

Nä, förresten. Det värsta är att Olle låter likadant nästan. Måtte jag ha fått hans halsont så han slipper det åtminstone, lill-stackarn.

Dags att söka upp toan och hosta upp morgonens slemskörd! (Fy faan vad äckligt det låter!!!)

Idag vill jag gå på loppis!:-)

Ha en bra dag alla!:-)

lördag 23 oktober 2010

30-årsfest

Är nästan nyss hemkommen från min bästis Tessans 30-årsfest. Jaa, nu är vi gamla...;-)
Var kul att få överraska henne som hon överraskade mig. Fast allt jobb gjordes av hennes tjej Maria med familj. Det enda vi behövde göra var att hålla henne hemifrån hela dan.:-)

Mår fortfarande småkymmigt... Är rejält förkyld, hes, har ont i halsen och känner mig lite febrig. Sitter i sängen nu och funderar på att somna till nån bra film. Undrar bara vilken...
Två av mina tre män i livet ligger bredvid mig och sover. Dom är trötta efter allt festande.;-) Jag är supertrött jag med men visst är det skönt att bara somna till en film?:-) Det tycker jag iaf!

Jag har ätit så mycket ikväll så jag har världens halsbränna. Det har jag inte haft sen jag var gravid. Måste göra nåt åt det. Måste ta lite hostmedicin oxå. Och borsta tänderna. Sen blir det sängen igen och film!:-)
Imorn ska vi, iaf jag, ta en rejäl sovmorgon!
Imorgonkväll kommer barnen till oss för att stanna i ett dygn när deras pappa jobbar. Det blir mys att få rå om dom när dom egentligen inte ska vara hos oss.

Nä nu får det räcka!
God natt!

P.S. Snön kom inatt! Och imorn är det precis två månader kvar till julafton. Kul! Längtar!:-)

Mitt-i-natten-humor

Barbas kön. Hahahaha!:-D Mitt-i-natten-humor för småbarnsmammor.;-)

Favvotidning

Min älskling köpte min favorittidning idag; Vakre hjem & interiør.:-)
Jag har ju en dröm om att öppna en butik med shaby chic möbler. Och den här tidningen ger mig massor av inspiration och idéer. Vem vet... Nån dag kanske drömmen blir sann.

Hur som helst så ska jag sluka den med hull och hår nu.:-) Hela kvällen har den legat på vardagsrumsbordet bredvid mitt egenhändigt gjorda Halloween-arrangemang och väntat. Nu är väntan över min älskade lilla favvotidning!:-)

God afton på er!

fredag 22 oktober 2010

Fixa barret

Det händer en superbra grej i eftermiddag iaf. Jag ska klippa mig! Äntligen!!!:-) Faan vad jag längtar! Men jag vet inte riktigt hur jag ska klippa mig. Men det är det minsta problemet. Jag vet iaf hur jag INTE vill ha det.
Bild kommer när jag hinner!:-)

So long amigos!

Småkymmigt

Mår inget vidare bra idag. Men ändå är det som om själva sjukdomen inte vill blomma ut. Skitjobbigt! Jag är hellre jättesjuk i några få dagar än att må småkymmigt i flera dagar.
Måste få i mig något ätbart nu.

Har egentligen massor att fixa idag. Men får prioritera det viktigaste.

Ha en fin helg alla!:-)

torsdag 21 oktober 2010

Vaken igen...

Det föregående inlägget skrev jag kl 2 inatt men det publicerades aldrig så jag försökte igen nu och då gick det. Men tiden för publiceringen stämmer inte riktigt...

Olle äter nu igen. Han är täppt i näsan och verkligen kämpar för att få i sig ersättningen. Hoppas att han är klar snart. Är sååå trött!

Nu verkar han ha somnat.:-)
So long!

Snabbmål

Sitter och matar Olle. Han är hungrig som en varg!:-)

Äntligen är Danne hemma igen! Egentligen skulle han komma hem imornkväll men det var nåt som blev ändrat så han kom hem nu ikväll istället. Härligt att ha honom bredvid mig i sängen igen. Tänk att den här snygga mannen som sover intill mig är min. Bara min. Det är för bra för att vara sant!:-)

Vargen verkar ha käkat färdigt nu. Det blev ett snabbmål.:-)
Dags att sova vidare!
God natt!

onsdag 20 oktober 2010

Sagt och gjort

Lovisa vid frukosten imorse:
"När jag och Loa blir stora ska vi bli kära. Då ska vi sitta och pussas och äta godis."

Syskonkärlek!;-) Detta ska jag berätta för henne om tio år! Undrar hur hon reagerar på sitt citat då?:-D

tisdag 19 oktober 2010

Nattmatning

Så sitter man här igen som så många andra nätter förr och ger lillkillen mat. Tur att han är så duktig som somnar om nästan på en gång efter måltiden. Annars hade jag nog inte varit någorlunda pigg på dagarna som jag är nu för tiden. Det var ett tag när jag sov extremt lite och var trött och yr större delen av dagen. Det hjälpte inte ens med att ta en tupplur på dagen! Det var i samma veva som min mens kom tillbaka. Det kan ju ha varit en kombination av för lite sömn och järnbrist. Järnbrist pga att jag förlorade mycket blod. Jag blödde nämligen som en slaktad gris! Och i en och en halv vecka dessutom!

Imorn ska jag på efterkontroll. Och lägligt nog så stänger dom av värmen på vattnet för underhåll imorn. Så jag kan inte tvätta av mig innan jag ska till MVC. Duschade nu ikväll istället.
Förhoppningsvis så håller jag mig fräsch.;-)

Nu ramlar ögonlocken ihop.
Natti natti!:-)

måndag 18 oktober 2010

Sagt och gjort

Lovisa: Mamma lyssna på mig då!
Jag: Men jag hör inte...
Lovisa: Men då måste du tvätta dina öron!

Måste dom snappa upp allt man säger?!:-D

lördag 16 oktober 2010

Nattuggla

Så sitter jag uppe även ikväll/inatt. Har verkligen svårt för att gå och lägga mig. Men det är så skönt att bara sitta och titta på något tv-program på SVT Play eller kolla mail eller något annat. Känna lugnet och ron i kroppen. Alla sover, alla mår bra, jag njuter av tystnaden. Fast jag ska nog krypa ner i sängen under täcket och titta på min fina, vackra man en liten stund.:-)
Är så lycklig över att jag har honom, att han är min och att han (konstigt nog) känner likadant för mig. Jävlar vilken tur jag har!

Barnen är hos oss i helgen. Härligt! Saknar sprall och stoj. Imorn ska vi till Knasiga Kojan. Det blir kul. Då kan jag oxå vara med och leka lite. Sist var jag antingen gravid eller nyförlöst, kommer inte ihåg... Men imorn ska jag busa lite med barnen.:-)
Tänk när Olle blir så pass stor att han oxå kan vara med!:-) Fast det får inte gå för fort... Ska nog njuta av den här tiden en stund till.;-)

Nä, hörni! Nu kallar sängen på mig.

Gute nacht!

onsdag 13 oktober 2010

Gräsänka

Tror bestämt att jag har bytt på Olle ca femtioelva idag. Tänk att man glömmer så fort hur mycket dom äter, hur mycket dom skiter och framför allt; hur fort dom växer. Olle är snart 2,5 månader och är nästan 60 cm lång och väger nästan 6 kg! Ungefär som Loa när han var i samma ålder. Och fortsätter han att växa så här mycket så vet vi ju vad vi har att vänta oss. En rejäl guldklump!:-)
Det är ju skönt att veta att han mår bra och att kroppen funkar men jag hade nästan hoppats lite på en nätt liten kille som jag kunde gå och bära på som tre-åring... Men blir han lika stor som Loa så finns det inte en chans. Jag orkar knappt lyfta Loa! Och han kan lätt knuffa omkull mig om han skulle vilja. Han är inte stor men han är tung och bastant, utan att vara tjock. När han var på 3-årskontrollen på BVC förra veckan så vägde han ca 17 kg. När jag vägde 17 kg hade jag börjat skolan!
Det är lite lustigt att mina pojkar är så stora för varken jag eller deras pappor är särskilt stora. Det kanske ligger längre bak i släkten...:-)

På tal om BVC-kontroll så var jag med Lovisa på 5-årskontroll igår. Vi hade pratat om att hon skulle ta sprutan och hon hade väntat hela dagen med stor förväntan och var jättemunter och glad när vi åkte dit. Och det gick hur bra som helst tills momentet med sprutan...
Sköterskan hann sticka henne men inte mer än så. Så det som fanns inuti sprutan kom aldrig in i hennes blod. Efter lite övertalning och mutor så försökte vi igen. Jag försökte hålla fast henne men jag ville ju inte hålla fast henne för hårt. Jag ville ju inte att det skulle bli en traumatiserad händelse som gör att hon blir spruträdd resten av livet. Men det gick inte... Vi kom överens om att komma tillbaka en annan dag. Jag hoppas verkligen att det går bättre nästa gång. Vi ska prata med henne mer och förklara vad det innebär. Fast nu vet hon ju redan att det gör ont så vi får nog söva henne.;-)
Nej då, det ska nog gå bra. Måste tänka positivt!:-)

Dom stora barnen är hos sin pappa och Danne är i Stockholm även denna vecka och jobbar. Så det är bara jag och Olle hemma. Imorn ska vi på kalas så på dagen måste jag på jakt efter en present. Vad köper man till en 6-åring?
Nu ska vi lägga oss i sängen och jag ska läsa min nya Mama-tidning eller kanske titta på nån dokumentär på svtplay, eller kanske sova...

Hur som helst, god natt!:-)

fredag 8 oktober 2010

Min dag

1. Ta in ved.
2. Göra eld i spisen. (Låter som att vi lever på 1800-talet.:-) )
3. Sortera ut leksaker på barnens rum. (Det är inte klokt vad mycket rat man köper till dom!)
4. Städa barnens rum.
5. Duscha.
6. Vila, om det går...
7. Göra mellis till ungarna.
8. Vika tvätt.
9. Tvätta lite till...
10. Dammsuga.
11.Ta hand om disken.
12. Laga mat.

Och nånstans mitt i allt det här ska jag hinna gå på toaletten, ge Olle mat, agera fredsmäklare, barnskötare, barnpsykolog och lektant. Inte undra på att man glömmer bort sig själv...

Men efter middagen ska ungarna till sin pappa. Det blir alltså en barnfri helg. Jaa, nästan... Kaosfri blir den iaf.:-)
I samma veva som jag lämnat ungarna så kommer min älskling hem. Längtar!:-)

måndag 4 oktober 2010

Haaajpojken

Har en hungrig son i mina armar.:-) Han är verkligen som en klocka! Nästan iaf...
Men hur lyckas jag blogga och flaskmata min son samtidigt undrar ni. En trebarnsmorsa har sina knep...;-) Och mobilblogga är verkligen det ultimata för mig. Hade jag inte kunnat mobilblogga (som tidigare) så skulle det säkert bli bara ett inlägg i veckan (typ som tidigare)...

Dom stora barnen åkte till sin pappa igårkväll och kommer tillbaka på onsdag. Jag saknar dom redan!

Loa fyllde ju tre år i lördags. Det blev ett litet kalas med bara den närmaste familjen, förutom min pappa och hans familj som fortfarande är i Bulgarien. Inga andra barn heller eftersom dom vi känner var bortresta eller inte hade möjlighet att komma. Å andra sidan så har inte Loa så många kompisar än... Men det var skönt oxå på ett sätt. Det blev med andra ord ett lugnt och rätt städat kalas. Men tror att barnen hade kul ändå trots att det var barnlöst.:-)
Det blir ju fler, säkert vildare kalas i framtiden.

Jaha, nu har son nr två somnat utan att ha fått i sig hela flaskan... Hmmm, hur gör jag? Måste byta blöja på honom för att hindra läckage och då lär han ju vakna.
Har en man som krupit närmare och inte riktigt vill kliva upp än.:-)

Bäst att byta på honom nu, inte mannen alltså utan sonen!;-) Så kan jag somna om en stund. Känner för sovmorgon idag.
Få se nu, var det nåt jag behövde fixa idag...?
Tror inte det...
Blir nog bara en helt vanlig, helt underbar morgon.:-)

fredag 1 oktober 2010

För tre år sedan...

... hade jag nyss upptäckt blod i trosorna. Jag och mamma åkte in och fick reda på att det var en teckningsblödning och att vattnet inte hade gått. Sen åkte vi hem igen. Värkarna började kort därefter. Vid kl 4-5 på morgonen så började det göra så pass ont att jag ville ha smärtlindring och så behövde vi ju ringa barnvakten. Ca kl 6 blev vi inskrivna på förlossningen och kl 06:32 föddes Loa. Hans hjärtljud gick ner så pass mycket vid ett tillfälle att dom kallade på en läkare. Men jag krystade på. När Loa väl kom ut fick vi förklaringen. Han föddes nämligen med ansiktet uppåt. Med andra ord såg jag hans ansikte när han kom ut.:-) Han var så fin och det är han fortfarande. Min vildaste, älskade vilding!

Nu ska jag sova så min röst orkar ta ton imorn!:-)
God natt!
Igen...;-)

Älskade Loa!

Sista bilden på Loa-gubben som två-åring. Min älskade unge! Finns ingen mer energisk eller busig unge! T.o.m Emil i Lönneberga kommer ligga i lä.:-)
Det blir tidigt imorn. Bäst att förbereda. Ska försöka lägga mig tidigt oxå. Fast då bör jag nog sätta fart nu.

Danne är äntligen hemma!:-) Får sova bredvid min stora kärlek inatt. Gillas starkt!:-)
Nä, nu somnar jag snart.
Natti natti!